Каним ви на семинар "Движение от центъра навън"
на 9 октомври 2022, от 14:00ч. до 17:00ч.

Човешкото тяло е сложно организирана и съгласувана система от различни части, която се движи постоянно и променя организацията си в зависимост от това, което правим. В този семинар ще насочим внимание към таза, неговата роля в целите нас и функциите, в които участва (седене, стоене, ходене, тичане и т.н.). Тазът е най-тежката част от човешкото тяло. Там се намира нашия център на тежестта и всяко едно движение се организира около този център т.е. тазът ни участва във всичко, което правим, във всяко наше движение. Ако той не се движи оптимално, ние имаме затруднения при извършване на определени ежедневни физически дейности и/или когато спортуваме.

ПОЛЗИТЕ:

Доброто познаване на движението на таза ни дава възможност да оптимизираме начина, по който той функционира в рамките на цялата двигателна система. Получаваме възможност да въздействаме на други части от нас и да подобрим цялостното си състояние. Чрез уроците „Осъзнаване чрез движение“, включени в семинара, ще имаме възможност да наблюдаваме, да изследваме, да експериментираме, да научим и да пробваме нови неща. Също така ще си починем и ще облекчим дискомфортите, които изпитваме дали заради недостатъчно движение в ежедневието ни или недостатъчното участие на таза, когато се движим.

Всеки може да се включи в семинара, независимо от физическата си подготовка и ежедневна активност, възраст, двигателни теми и проблеми.

КАК РАБОТИ МЕТОДЪТ?

Методът, създаден от д-р М. Фелденкрайс, ни дава възможност да учим чрез наблюдаване и опознаване на начините, по които се движим; осъзнаване на собствените ни двигателни модели; даване на възможност на нервната ни система да ги промени и подобри, да ги направи по-ефективни. Бавните движения, потъването на вниманието ни в това, което правим, отваря полето на възможностите за нервната система да се учи и да създава нови връзки в мозъка, да започва да изгражда нови пътища.

ПРОГРАМАТА
  • 14.00 – 14.15 Запознаване с участниците; въведение в Метода и семинара.
  • 14.15 – 15.00 „Да опознаем нашият център“ – урок „Осъзнаване чрез движение“
  • 15.00 – 15.15 Почивка
  • 15.15 – 16.00 „Една друга гледна точка към таза“ – урок „Осъзнаване чрез движение“
  • 16.15 – 17.00 „Нови хоризонти“ - урок „Осъзнаване чрез движение“
ВОДЕЩАТА

Името ми е Надежда (Нада) Петкова и съм Фелденкрайс учител. По образование съм филолог (СУ „Св. Климент Охридски“) и медиевист (Central European University, Budapest, Hungary). Движението, обаче, е било моя страст през целия ми живот. Преди години, когато реших да превърна движението в професия, бях няколко години сертифициран преподавател по Ресторативно движение. Търсенията ми и желанието за развитие и учене ме доведе до методът на д-р Фелденкрайс и през януари 2021 завърших четиригодишния курс на обучение за Фелденкрайс учители във Виена. Едновременно с това завърших и двугодишен курс за ранно детско развитие и работа с деца при д-р Х. Шелхав – Child Space® (childspacemethod.com) Д-р Шелхав е дългогодишна ученичка на д-р Фелденкрайс и Фелденкрайс обучител. В момента преподавам „Осъзнаване чрез движение“ на групи и провеждам индивидуални уроци „Функционална интеграция“ в моя кабинет. 

ОРГАНИЗАЦИЯ

За участие в семинара е нужно предварително записване. Цената за участие е 65лв., с включен ДДС. Необходимо е участниците да носят своя кърпа или друго покривало, което да поставят върху меката постелка, осигурена от Центъра. В залата се влиза без обувки. Облеклото за заниманията трябва да е широко и удобно.

За повече информация и записване, свържете се с нас на center@feldenkrais-sofia.com или npetkova@moveme.bg

тел. 0876 68 68 40. или тел. 0888471221.

www.feldenkrais-sofia.com

www.moveme.bg

Очакваме ви във Фелденкрайс център София, ул. Университетски парк 1, зала 105, Илиев център за образование и култура (до зала Христо Ботев). Автобус №94 и №280.


hidden

Terms of use © 2021 Feldenkrais Center Sofia