Групови класове Awareness Through Movement®

Груповите уроци по метода Feldenkrais® се наричат Awareness Through Movement® (АТМ уроци). Те са вариант на метода Фелденкрайс, който не изисква физически контакт – инструкторът напътства участниците вербално – и може да се преподава в две модалности: групови класове и индивидуални сесии.

Уроците представляват различни от по-прости към по-комплексни, леки и приятни поредици от движения, които се извършват бавно и в рамките на удобния обхват на движение за всеки участник. Съществуват стотици разнообразни АТМ уроци, различни по трудност и сложност, за всички нива на двигателна способност.

Чрез ATM хората се научават да разпознават вредните навици на движение, които могат да допринесат за ортопедични или неврологични проблеми или да възпрепятстват способността за извършване на ежедневни дейности, включително спорт. Практикуването на тези леки поредици от движения учи мозъка да заменя нефункционалните движения и мисловни модели с нови, по-ефективни възможности за движение.

Докато човек учи да се отпуска и изоставя обичайните модели, по естествен път се развива осъзнатост, гъвкавост, координация и оптимална стойка. Участниците обикновено споделят, че се чувстват по-спокойни, заредени с енергия, по-леки, по-издължени и по-балансирани в стойката. Болката и напрежението често намаляват, дори изчезват и дишането става по-пълно.

За кого са подходящи?

  • Работещите хора: за премахване на умората и напрежението, понижаване на стреса, повишаване на жизнеността и мобилността, подобряване на стойката и др.;
  • Активно спортуващите: за намаляване на риска от травми и ефективно възстановяване след травми, за повишаване на издръжливостта, ефективността и цялостното представяне;
  • Хората на изкуството – за рафиниране на движенията и премахване на дискомфорта при прекомерно стоене в определена поза;
  • Подрастващите – повишаване на увереността и самочувствието, поддържане на изправена стойка по естествен път, подобряване на настроението и жизнеността;
  • Възрастните хора – за подобряване на баланса и стабилността при движение, за поддържане на младостта, жизнеността, когнитивната функция и качеството на живот с напредъка на възрастта;
  • Хора с медицински състояния – Съществуват множество научни изследвания, показващи редица терапевтични ползи от практикуването на метода Фелденкрайс при различни състояния, сред които: хронична болка, артрит, остеопороза и много други. Въпреки това е важно да се консултирате със своя лекар преди да започнете сесии с метода Feldenkrais®.

Запознайте се с Графика на груповите класове и Цени за различните опции.

Индивидуални сесии Functional Integration®

Индивидуалните сесии в метода Фелденкрайс се наричат Функционална интеграция (Functional Integration®). На практика чрез тях интегрираме човека, така че да функционира по-оптимално и в хармония със себе си и външната среда. Всеки урок включва наблюдаване на вашите индивидуални навици при движение, с идеята за развитие и разширяване на вашите възможности. В един типичен урок обсъждате с учителя своите нужди и текуща ситуация, след което лежите с дрехите и без обувки върху специална за метода ниска маса. Учителят ползва ръцете си, за да ви движи и насочва към нови начини за движение и организация. Всеки урок е уникален и проектиран, така че да адресира вашите специфични нужди.

С метода могат да се адресират безброй нужди - както чисто физически, така и психологически. Например, когато някой се чувства слаб или уязвим в някакъв период, това чувство се пренася по определен начин в тялото - в стойката и в начина на движение. По време на индивидуалните сесии, когато учителят докосва, усеща и се свързва с другия човек на ниво скелет и нервна система, могат да се забележат подобни физически модели и заменяйки ги с по-продуктивни такива, да се промени начинът, по който човекът се чувства, мисли и възприема себе си.

Нуждите наистина могат да бъдат много различни. Някой искат да подобрят стабилността и баланса си, други искат да се почувстват по-уверени, трети искат да се чувстват леки и жизнени, четвърти да подобрят бягането си, а пети – да намалят болката и дискомфорта.

Движениета и докосването са много внимателни и леки, винаги в комфортния за клиента обхват, с голямо уважение и много доверие. По този начин самия клиент се учи как да се отнася към себе си, как да се грижи по-добре и да разчита повече на себе си.

За записване на час: 0876 686 840 center@feldenkrais-sofia.com

Онлайн групови класове

ОНЛАЙН УРОЦИ “ОСЪЗНАВАНЕ ЧРЕЗ ДВИЖЕНИЕ” ПО МЕТОДА ФЕЛДЕНКРАЙС

“Осъзнаване чрез движение” (АТМ уроци) е вариант на метода Фелденкрайс, който не изисква физически контакт – инструкторът напътства участниците вербално – и следователно може да се преподава онлайн в две модалности: групови класове и индивидуални сесии.

Уроците представляват различни от по-прости към по-комплексни, леки и приятни поредици от движения, които се извършват бавно и в рамките на удобния обхват на движение за всеки участник. Съществуват стотици разнообразни АТМ уроци, различни по трудност и сложност, за всички нива на двигателна способност.

Чрез ATM хората се научават да разпознават вредните навици на движение, които могат да допринесат за ортопедични или неврологични проблеми или да възпрепятстват способността за извършване на ежедневни дейности, включително спорт. Практикуването на тези леки поредици от движения учи мозъка да заменя нефункционалните движения и мисловни модели с нови, по-ефективни възможности за движение.

Докато човек се учи да се отпуска и изоставя обичайните модели, по естествен път се развива осъзнатост, гъвкавост и координация. Участниците обикновено споделят, че се чувстват по-спокойни, заредени с енергия, по-леки, по-издължени и по-балансирани в стойката. Болката и напрежението често намаляват, дори изчезват и дишането става по-пълно.

КОЙ МОЖЕ ДА ПОЛЗВА ОНЛАЙН УРОЦИ?

Методът Фелденкрайс е изключително деликатен и безопасен. Движенията са бавни, леки, приятни и се изпълняват в комфортния за всеки участник обхват – без прекомерно усилие, без стягане и напрежение, без разтягане и без дискомфорт. Това прави практиката подходяща за всеки – от хора с двигателни затруднения до атлети.

Въпреки това, ако имате заболяване, моля консултирайте се с вашия лекар относно решението ви да практикувате уроците “Осъзнаване чрез движение” по метода Feldenkrais®.

КАКВО Е НУЖНО ЗА ОНЛАЙН ПРАКТИКАТА?

1. Компютър (лаптоп, таблет и др.) с достъп до интернет;

2. Препоръчително е да сте с включена камера, за да може инструкторът да ви насочва добре;

3. Тихо и спокойно място, където да не бъдете прекъсвани;

4. Постелка или одеало, защото практиките се провеждат на пода.

КОГА

Редовни групови онлайн класове: Сряда от 19:00ч. до 20:00ч.

Индивидулани сесии: с предварително уговорен час.

МЕСЕЧЕН АБОНАМЕНТ

Месечният абонамент е на стойност 60 лв. и включва:

- достъп до всички онлайн класове в рамките на календарния месец (минимум 4 урока), за който е заплатен абонаментът;

- достъп до аудио записите на онлайн заниманията, които участниците могат да практикуват колкото и когато им е удобно в рамките на съответния месец.

Месечният абонамент се прекратява с изтичане на календарния месец, за който е заплатен абонамент и се подновява със заплащане на абонаментната такса през съответния месец.

Не се възстановяват плащания за частично използвани периоди.

КАК ДА СЕ АБОНИРАМ?

Записването става като изберете бутона “КУПИ АБОНАМЕНТ” и следвате инструкциите. Необходмимо е: 1) да заплатите месечната абонаментна такса и 2) да посочите свое име и имейл адрес, на който да получите линк за достъп до онлайн класовете в платформата Zoom.

С регистрацията Вие потвърждавате, че сте съгласни с Условия за ползване.

Аудио-уроци Awareness Through Movement®

Аудио уроците представляват пакети от по 6 подбрани урока “Осъзнаване чрез движение”, които са организирани или по определена тема, или по ниво на комплексност и задълбоченост. Цената на пакет е 85лв.

При покупка на избран пакет, ще получите на посочения от Вас имейл описаните 6 (шест) аудио файла (mp4 формат), както и Ръководство с описание на основните принципи за успешното практикуване на “Осъзнаване чрез движение”.

Разгледайте разнообразните аудио програми в нашия е-магазин.

hidden

Terms of use © 2021 Feldenkrais Center Sofia